ŞILE Hava Durumu

Özgür KABADAYI

ŞİLE BELEDİYE BAŞKANI
Teşekkürler Şile!

Bu zafer, sadece bizim değil, aynı zamanda tüm Şile halkının da zaferi. Her bir oy, değişime olan ihtiyacı, özgürlük ve demokrasiye olan inancı temsil ediyor. Artık, bizim için çok çalışma vakti, Şile için tam yol ileri!
Özgür KABADAYI

Güncel ihale bulunmamaktadır.

İhale Arşivi için tıklayınız

Güncel etkinlik bulunmamaktadır.

Tüm Etkinlikler

Şile Bezi Yeniden Dünya Markası Olma Yolunda

Şile Bezi Yeniden Dünya Markası Olma Yolunda

2 Ağustos 2022 Salı

150 yıllık geçmişe sahip Şile Bezi, İstanbul’un coğrafi işaretli tek değeri olarak, geçmişi geleceğe taşımaya hazırlanıyor.   Üretim ağını tek bir noktada toplamak ve dünyaya tanıtmak için harekete geçen Şile Belediyesi, Üretim Tesisi Projesi ile entegre üretim tesisi açacağının müjdesini verdi. Şile Bezi Üretim Tesisi projesinin temeli Eylül-Ekim aylarında atılmış olacak.

Bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nde düzenlenen “Ritüelleriyle Şile Bezi” etkinliğinde şile bezinin üretim süreci birebir canlandırıldı. A-la Kadınlar Plajı’nda Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’nın katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Kaymakam Mehmet Nebi Kaya, Garnizon Komutanı Albay Hazel Yılmaz, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın yanı sıra ünlü oyuncu Oktay Kaynarca ve davetliler yer aldı.  Şile Bezi Dokuma Atölyesi’nde çalışan kadınların sahilde kurulu ocak ve tezgahlarda üretim sürecini canlandırdığı “Ritüelleriyle Şile Bezi” etkinliği davetliler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. 

İstanbul’un ilk coğrafi işaretli ürünü olan Şile Bezi’ni dünyaya tekrar duyurmak için büyük bir seferberlik başlattıklarını belirten Başkan İlhan Ocaklı, “Ünü dünyaya ulaşmış ve İstanbul’un ilk coğrafi işaret tesciline sahip ürünü olan Şile Bezi’ni bugün bulunduğu yerden kadınlarımızın katkılarıyla daha ileri götüreceğiz. Şileli kadınların elinde doğan Şile Bezi, yüz yılı aşkın süredir kadınlarımızın elinde hayat bulmaya devam ediyor. Şairlere, ressamlara ilham kaynağı olan Şile Bezi’mizin öyküsünü tüm dünyaya anlatacak ve ilçemizde dokuduğumuz bezlerimizi tüm dünyaya ulaştıracağız. Bizler de ilçemizin kültürel değeri olmaktan çıkıp, ülkemizin kültürel değeri haline gelmiş bu kıymetli ürünü hak ettiği yere taşımak için çalışmaya devam ediyoruz. Şile Belediyesi olarak köklerimize, geleneklerimize sıkı sıkıya tutunmaya devam ediyor, Şile için heyecan duyuyoruz. Tüm dünyayı Şile Bezi’nin tene dokunduğunda ipekleşen hikâyesine birlikte kulak vermeye davet ediyoruz” dedi.

Üretim Tesisinin Temeli Atılıyor
Şile Bezi’ni dünya markası haline getirebilmek ve üretimi artırabilmek adına Üretim Tesisi projesinin de en kısa sürede hayata geçirileceğini müjdeleyen Başkan Ocaklı, Eylül – Ekim aylarında tesisisin temellerinin atılacağını söyledi. Başkan İlhan Ocaklı, “Şile geneline yayılmış olan üretim ağını tek bir noktada toplayabilmek adına TOKİ ile planladığımız Şile Bezi Üretim Tesisi projesinin temelini kısa bir süre sonra atacağız. Toplamda 1450 m2 alan üzerine kurulacak tesis, 2 adet dokuma atölyesi, çözgü atölyesi, konfeksiyon atölyesi, satış alanı, idari ofis, yemekhane ve diğer sosyal donatı alanlarıyla entegre bir üretim tesisi olarak kurgulandı. Bu tesisin hayata geçirilmesiyle yerel üretim yapan tüm Şile Bezi butiklerine büyük bir katma değer sağlanacak” diye konuştu.

İstanbul’un En Eski Festivali Şehri Canlandırdı
Adını yıllardır yörenin ekonomisinin ve sanatının alt yapısını oluşturan coğrafi işaretli ürünü Şile Bezi'nden alan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali 1986 yılından bu yana devam eden Türkiye'nin ve İstanbul’un en eski festivallerden biri olma özelliğine sahip. 
Pandemi sebebiyle geçtiğimiz iki yıl düzenlenemeyen festivalin 33’üncüsü bu yıl tüm İstanbul’u kucaklayarak büyük bir coşkuyla başladı. “Şile Bezi”nin değerini ve kültürünü koruma misyonuyla gerçekleştirilen, farklı ülkelere, kültürlere el sanatı değerlerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan festival, her yıl olduğu gibi yine birbirinden ünlü sanatçıları da ağırlıyor. Çok sayıda panel, söyleşi, atölye ve gösterilerin gerçekleşeceği festival boyunca; Mazhar Alanson, Bora Duran, Uğur Arslan, Haluk Levent, Simge ve Cengiz Kurtoğlu & Taksim Trio sahne alacak.

Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, Festival süresi boyunca Şile destinasyonuna canlılık kazandırarak yörenin ticari ve turizm potansiyelini artırdığı gibi Şile Bezi değerini de korumaya devam edecek.

Geçmişten Geleceğe Şile Bezi
33. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nde Şile Bezi Söyleşileri’nde kapsamında düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Şile Bezi” akademisyenler ve uzmanlar tarafından değerlendirildi.  Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Fakültesi Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatmanur Başaran, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ, İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanalar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü\Geleneksel Türk Sanatları Anasanat Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gözde Yetmen, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık Ve Tasarım Fakültesi Moda Ve Tekstil Tasarımı Bölümü Ögr. Gör. Haluk Duga söyleşide buluştu.  A-La Kadınlar Plajı’nda düzenlenen etkinlikte Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ve Kaymakam Mehmet Nebi Kaya’nın yanı sıra İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul Kalkınma Ajansı (ISTKA) Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Sektör Kurulu Başkanı Fatih Canpolat ve vatandaşlar katıldı. 

Söyleşide Şile Bezi’nin hikayesine ve kültürel değerine dikkat çeken Başkan İlhan Ocaklı, “Geçmişi 150 yıldan daha uzun bir süreye sirayet eden bu sürecin bizler son dilimini oluşturuyoruz. Bizden önce bu işte pay sahibi olmuş çok sayıda emektar var. Emek sarf eden her kim var ise hepsine şükranlarımı sunuyorum. Sonuçta biz bu festivalin 33.’sünü gerçekleştiriyoruz. Bana son 2 tanesi nasip oldu. Pandemi nedeniyle 2 yıl bir şey yapamadık ancak festivalimizi bugün bu noktalara getiren çok kıymetli Belediye Başkanlarımız var. Huzurlarınızda onlara da teşekkür etmek istiyorum. Biz, başlanılmış bir işi devam ettirirken, eksik olan bir şey var ise onu tamamlamak, güzel ve iyi olan şeyleri de sürdürmek niyetindeyiz. Şile Bezi’mizin çok önemli bir hikâyesi var. Biz bunu da işin içine katarak, sürdürülebilirliği de önemseyerek, Şile’deki Şile Bezi’nin marka değerini ortaya çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu uğurda elimizden gelenin çok daha fazlasını ortaya koymaya hazırız” diye konuştu. 

Onay kodu gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Sorry, we have a problem while sending e-mail. Please try later.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Please, enter code we send you.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Please select at least one notification channel.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
This email address already registered. Please, try other e-mail adress.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Please enter mandatory fields.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz. Please fill al required values.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Thank you, your your process is done.
Onay kodunu yanlış girdiniz. Please enter right code that we send you.