Güncel etkinlik bulunmamaktadır.

Tüm Etkinlikler

Şile Bezi’nden Sonra İkinci Coğrafi İşaretli Ürünümüz De Tescillendi!

18 Ekim 2021 Pazartesi

Şile coğrafyasına özgü tadı ile meşhur; bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı ve de nesilden nesile aktarılan geleneksel ve yöreye özgü lezzetlerden olan “Şile Kestane Balı”, Şile Bezi’nden sonra ikinci kez, bu sefer bir gıda ürünü olarak Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından coğrafi işaret mahrecini almaya hak kazandı.

Şile Kestane Balı, Artık İstanbul'un İlk Coğrafi İşaretli Ürünü

%80’i ormanlarla kaplı bir alana kurulu olan Şile'nin kestane ormanlarında kestane balı üreticiliği yapmakta olan üreticilerin birleşerek kurdukları Şile Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ve Şile Belediyesi’nin Türk Patent Enstitüsü’ne (TSE) yaptıkları başvuru olumlu cevap aldı ve Şile Kestane Balı, İstanbul’un ilk coğrafi işaretli gıda ürünü olarak tescillendi.

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı: “Şile, Doğal ve Lezzetli Ürünler İçin Çok Önemli Bir Kapı!

Konuya ilişkin açıklama yapan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı; “Şile Kestane Balı’nın İstanbul’un gıda alanında ilk coğrafi işaretli ürünü olmasının, uzun bir maraton sonucu olduğunun bilinmesi gerekir. TSE tarafından verilen bu tescil, Şile Kestane Balı’nın bu bölgeye ait ve çok önemli bir değer olduğunun önemli bir işaretidir. Ayrıca Şile’de bizim için önemli bir alternatif geçim kaynağıdır. İstanbul gibi büyük bir metropolün yanı başında, yüzde 80’i orman olan Şile, mesleki anlamda arıcılığa doğal bir ortam sunmaktadır. Tüm acılarımızı destekliyoruz, onların yanında olduğumuzu bu vesile ile bir kez daha ifade etmek isteriz. Doğal ve lezzetli ürünler için kimsenin uzağa gitmesine gerek yok. Şile bunlar için çok önemli bir kapıdır!...” sözlerine yer verdi.

Hem Sofra Lezzeti Hem de İlaç Gibi!

Şile Kestane Balı, hem tıbbi destek amaçlı hem de sofralık olarak kullanılabilen bir bal türüdür. Koyu kahve renkli, tatlı keskin ve hafif buruk bir tada sahip olan ve Şile bölgesinde üretilen kestane balı, yüksek miktarda kestane poleni ihtiva ettiğinden ve Orman Gülü (Rhododendron) bitkisi kestaneden farklı zamanda açtığından, diğer Karadeniz’e özgü kestane ballarından farklı bir bileşime ve aromaya sahiptir.

“Terra Madre Salone Del Gusto Festivali”nde Dünya Lezzetleri Arasındaydı

Şile Kestane Balı; Şile ormanlarının yaklaşık 12 hektarlık kısmını kapsayan kestane ormanlarında, her yıl Haziran ayında açan kestane çiçeklerinden salgılanan nektardan bal arısı kolonileri tarafından üretilir. Bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı olmakla birlikte,  nesilden nesile aktarılan bir gelenek haline de gelmiş durumdadır. Şile’de yaklaşık 300 aile halihazırda arıcılık faaliyetinde bulunuyor. Bu ailelerin yarısı 30’un üzerinde kovana sahip olan profesyonel arıcılar. Şile Kestane Balı’na 2014 yılı Eylül ayında İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşen “Terra Madre Salone Del Gusto Festivali”nde dünya lezzetlerinin isimlerinin yer aldığı “Ark of Taste” (Nuh’un Ambarı) listesinde de yer verildi.